Politici over West Papua of Indonesië april 2012
Geschreven door Administrator   
dinsdag 17 april 2012 01:00

Op maandag 16 april was er een commissievergadering van BuZa, het ministerie van Buitenlandse Zaken over de mensenrechten. Papua was agendapunt nummer 8. Maar het woord Papua is nauwelijks gevallen. Minister Rosental heeft de Papua´s een keer genoemd; hij sprak de Indonesische autoriteiten na die zeggen dat Papua´s elkaar onderling de tent uitvechten. Dit is echter een propagandistische leugen. Eigenlijk is het schandalig dat een minister slechts naar autoriteiten luistert die misstanden hebben begaan, die verantwoordelijk zijn voor een genocide volgens de Yale University en de universiteit van Sydney.

In dit filmpje staat even kort op een rij wat is gezegd over de Papua´s. Dat is niet zoveel. Het CDA en de CU en SGP stippen de Papua´s slechts even aan in het kader van de godsdienstvrijheid. Voor hun is het belangrijk dat christenen worden vervolgd. Papua´s zijn immers overwegend christenen en leven in het grootste moslimland ter wereld. Helaas doet deze visie van de christelijke partijen afbreuk aan de werkelijkheid; niet christenen worden bedreigd, maar Papua´s worden bedreigd. Men vecht niet tegen christenen maar tegen Papua´s; het feit dat papua´s christen zijn is voor het TNI, het Indonesisch leger eerder een toevallige bijkomstigheid die overigens wel aangeeft dat de Papua´s kwa cultuur hemelsbreed verschillen van hun Aziatische, koloniale overheersers.

Er wordt gepraat ovetr een pilot-project; dat zijn 5 landen waar Nederland extra de nadruk oplegt. Sommige partijen vinden dat Indonesië in die pilot moet komen vanwege de speciale betrokkenheid met Indonesië, want het was lang een overzees rijksdeel of kolonie. Overigens zeggen veel Indonesiërs dat alles ´in de goede tijd´ veel beter was. Met deze goede tijd wordt de Nederlandse tijd genoemd. Het onderwijs, de gezondheidszorg en de vuilnisophaaldiensten waren beter georganiseerd. Maar dit even terzijde.

Vooral van Bommel strijdt voor de Papua´s. Kortenoeven, die zegt dat een Papuavlag op zijn kamer hangt, was voorzitter en heeft niets gezegd over de Papua´s, zijn collega de Roon evenmin. De PVV laat de papua´s dus gewoon links liggen maar gebruiken hun ellende wel om zelf goede sier te maken.

Helaas weet de enige echte voorpleiter in de tweede kamer ten aanzien van de Papua´s, Harry van Bommel niet dat de Morgenster de naam is van de Papuavlag, want hij zegt duidelijk; de Molukse vlag of de Morgenster. De Molukse vlag heeft geen speciale bijnaam maar wordt of de vlag van de RMS, of de Molukse vlag genoemd.

Uit de vergadering blijkt dat Indonesië in de gaten wordt gehouden maar dat men de goede handelsbtrekkingen niet wilt schaden. In de praktijk komt het erop neer dat Nederland tegen Indoensië zegt dat de mensenrechten geschonden worden, om Indonesië in een slechte onderhandelingspositie te krijgen. Hierdoor raken Indonesische autoriteiten snellert geneigd om producten goedkoper te leveren of om lagere invoerrechten op Nederlandse producten af te dwingen. De ellendige situatie van Papua´s en andere onderdrukte groepen in Indonesië wordt dus gebruikt om meer winstgevende deals te sluiten; een extra wrang trekje van het Nederlands bedrijfsleven en politici. Hierdoor stelt men zich aan de zijde van de kolonialistische machthebber over Papua, Indonesië en speelt Nederland de rol van verdekt opgestelde neokolonialist.