https://www.pzc.nl/buitenland/br-vrees-voor-nieuwe-aardverschuiving-in-papoea-nieuw-guinea-ingestorte-brug-bemoeilijkt-hulpverlening~a4ab11ff/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Papoea-Nieuw-Guinea is bezig zo’n 7900 mensen te evacueren van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest. Volgens de regionale functionaris Sandis Tsaka wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen, zo zei hij tegen persbureau AFP. Een brug die de belangrijkste route vormt voor hulpverlening aan het getroffen gebied is ingestort.

 
,,We proberen de mensen te evacueren’’, aldus Tsaka. ,,Elk uur hoor je rotsen breken. Het is net als een bom of een geweerschot en de stenen blijven maar naar beneden vallen.’’
 

Papoea-Nieuw-Guinea schat dat er meer dan tweeduizend mensen zijn bedolven door de aardverschuiving. Die verwoestte vrijdag het afgelegen dorp Kaokalam, zo’n 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port Moresby. Maar vier dagen na die aardverschuiving zijn nog maar zes lichamen geborgen.

Reddingswerkers zijn naar het moeilijk begaanbare gebied gegaan om overlevenden te zoeken, maar de omstandigheden zijn zwaar. Mensen graven met hun handen en scheppen in een modderveld ter grootte van vier voetbalvelden. De brug die volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdagochtend instortte bemoeilijk de situatie verder. De VN-organisatie meldt dat het de levering van voorraden en hulp aan de getroffen gemeenschappen verder belemmert.

 

De kans dat er nog overlevenden onder het puin worden aangetroffen is nihil. ,,Het is zeer onwaarschijnlijk dat er nog overlevenden worden gevonden”, zei een functionaris van de Verenigde Naties dinsdag.

De aardverschuiving verwoestte vrijdag het afgelegen dorp Kaokalam.
 
De aardverschuiving verwoestte vrijdag het afgelegen dorp Kaokalam. © AFP

Oorzaak onbekend

De provincie Enga werd op 24 mei getroffen door een enorme aardverschuiving, veroorzaakt door zware regenbuien. Onder meer woningen liggen onder een 6 meter diepe laag van grond en puin. De provinciale autoriteiten zeggen dat 7840 personen door het natuurgeweld getroffen zijn, inclusief de doden en vermisten. De IOM spreekt van ‘een van de dodelijkste rampen in de recente geschiedenis van het land’.

Australië heeft inmiddels laten weten zwaarder materieel per vliegtuig en helikopter naar het rampgebied te willen sturen, maar het is nog onduidelijk hoe effectief die in het onstabiele gebied kunnen worden ingezet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de regering maandag al hulp aangeboden. En vanuit Peking liet de Chinese president Xi Jinping weten ‘bedroefd’ te zijn over de aardverschuiving. Hij heeft Chinese hulp voorgesteld. De Verenigde Naties houden dinsdagmiddag online overleg over noodhulp voor het land.

AFP
 
© AFP