Jokowi wil meer welvaart en een betere gezondheid voor de inheemse bevolking. Jokowi trekt 460 miljoen dollar uit voor nieuwe wegen, bruggen, huizen, watervoorzieningen en irrigatie.
En hij heeft verklaart dat buitenlandse journalisten toegang moeten hebben tot West-Papua.
In mijn nieuwsbrief van 18 mei heb ik daar al het nodige over gezegd en op tanahku.west-papua.nl vind je diverse artikelen over zijn uitspraken.
Ook al is de intentie van de president goed, we moeten nog zien of het uitgevoerd wordt, want in West-Papua is niet de president de baas maar de TNI, het Indonesische leger.
 
Lucienne van Ek reisde twintig jaar geleden in opdracht van het WWF voor een reportage naar West-Papua, met name naar Wasur het uiterste zuid-oost puntje van West-Papua, nabij Merauke.
Haar ervaringen van toen zijn gemixd met haar visie van nu in het artikel "Zijn Papoea’s de onbelangrijkste mensen ter wereld?"
In haar artikel beschrijft ze de mooie natuur.  Ze vertelt dat zij naast de prachtige flora en fauna ook de prachtige mens, de Papua, ontdekte.
Haar artikel gaat echter niet alleen over de natuur, ze geeft een persoonlijke analyse van de situatie in Papua en de realiteitswaarde van de uitspraken van Jokowi

Ze heeft in het artikel ook nog een hoofdstuk gewijd aan een historisch overzicht.
Een beetje eigen interpretatie van de gebeurtenissen van decennia geleden. Je kunt het kort door de bocht noemen, maar er zijn zeker mensen die het wel zo ervaren hebben als zij het beschrijft. En eigenlijk wel een heel verfrissende kijk op de politieke ontwikkelingen van toen.
Mijn zegen heeft ze met haar versie, want Prins Bernhard speelde een hele vuile verradersrol in de kwestie Nederlands Nieuw-Guinea/ West-Papua.

Kortom de moeite waard om dit artikel te lezen. Het kost je slechts een kleinigheid:

Het artikel telt ongeveer 3000 woorden, en is voor 69 cent te lezen op de online artikelenkiosk Blendle onder deze link:
[url]https://blendle.com/i/tpo-magazine/zijn-papoeas-de-onbelangrijkste-mensen-ter-wereld/bnl-tpomagazine-20150605-78586[/url]

 

Chris P. van der Klauw,
webmaster