Prabowo en Papua

Wanneer in oktober a.s. Prabowo Subianto als opvolger van de huidige president Joko Widodo wordt geïnstalleerd, zal in de benarde situatie van de Papoea’s geen verandering of misschien zelfs verslechtering optreden. De reden daarvan is dat onder Joko Widodo opnieuw bleek dat niet zozeer in Jakarta als wel door de militaire macht in Papua de dienst wordt uitgemaakt. Onder Jokowi – Widodo’s bijnaam -, die toch bekend stond als wars van corruptie en machtsmisbruik, kregen de Papoea’s het qua mensenrechten alleen maar slechter.

Tijdens de verkiezingscampagne kwam de kwestie-Papua slechts sporadisch aan de orde.  De om begane wreedheden in Oost-Timor beruchte Prabowo beschuldigde buitenlandse machten ervan zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheid van Indonesië. Hij zou ‘de wet handhaven, het (veiligheids-)apparaat versterken en economische ontwikkeling versnellen’. Kandidaat Anies Baswedan, moslim en oud-gouverneur van Jakarta, merkte op dat in Papua ‘gebrek aan gerechtigheid het voornaamste probleem is. Doel is niet louter geweld uit te bannen. Vrede is niet slechts de afwezigheid van geweld. Vrede is de aanwezigheid van gerechtigheid.’ Baswedan, op wie politiek overigens ook het wel een en ander aan te merken is, verloor de verkiezingen.

Intussen hadden Benny Wenda en Edison Waromi van de United Liberation Novement for West Papua (ULMWP) de Papoea’s al opgeroepen de stembuis te boycotten. ‘Ons volk heeft al gestemd’, zeiden zij. Dat was gebeurd tijdens het door zo’n vijfduizend Papoea’s in november 2023 gehouden ULMWP-congres in de hoofdstad Jayapura. Toen werd uitgesproken dat de Papoea’s al een eigen grondwet, kabinet en Groene staat-beleidsvisie hebben en klaar staan om onafhankelijk te worden.’

65.000 vluchtelingen

Op 20 juni a.s. wordt de jaarlijkse Wereldvluchtelingendag gehouden. Eind vorig jaar waren er naar schatting wereldwijd 110 miljoen mensen van huis en haard verdreven. In Papua weet de oorspronkelijke bevolking wat dat betekent. Verschillende bronnen melden dat er momenteel 65.000 Papoea’s hun dorp hebben moeten ontvluchten. Veel ontheemden komen uit het regentschap Nduga in het bergachtige centrale Hoogland. Daar werd in februari vorig jaar de Nieuw-Zeelandse piloot Philip Mehrtens gekidnapt door leden van het West-Papua Nationaal Bevrijdingsleger en voeren de militairen razzia’s uit. Veel van de Papoea-vluchtelingen in eigen land bevinden zich al maanden in het oerwoud, opgejaagd als ze worden zelfs met gevechtshelikopters. Woningen en andere gebouwen worden verwoest. Er wordt met scherp geschoten en er vallen geregeld doden.

Nieuwe boeken

Tijdens de recent gehouden Papoea Solidariteitsdag in Amersfoort werden twee nieuwe boeken over de kwestie Papoea gepresenteerd. Madelyn van Rijckevorsel schreef: Papua In sight , barriers and beyond. Van Rijckevorsel is een kleindochter van Anton Colijn die in 1936 een expeditie ondernam naar de Carstensz-top in Papua, waar nu goud en andere grondstoffen worden gedolven. Haar interesse voor het regelmatig door haar bezochte eiland Nieuw-Guinea is vanzelfsprekend. Van Rijckevorsel geeft aan dat de problemen niet alleen voedsel, gezondheid en onderwijs betreffen, maar vooral veiligheid. (Uitg. in eigen beheer, ISBN 978-90-9037905-0, 72 blz.; € 15,00) Het tweede boek is afkomstig van At Ipenburg: Vrijheid, Een Papoea Dagboek 1995-2002. De remonstrantse predikant was in deze periode actief als docent aan de Theologische Universiteit in Jayapura. Zijn verslag van het dagelijks leven van de Papoea’s is authentiek. Als ooggetuige beschrijft hij de spanningen tussen de Papoea’s en de massaal aanwezige militaire macht. Uit het boek blijkt zijn liefde voor de Papoea’s, voor wie hij zich ook na terugkomst in Nederland blijft inzetten. (Uitg. Stichting Zendingserfgoed, Zuidland 2024, ISBN 978-90-833568-3-9, 0254 blz. 

Lees hier de volledige nieuwsbrief als pdf:

ZMP Nieuwsbrief No 1 Maart 2024