West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, is grotendeels bedekt met een bijna ondoordringbaar regenwoud. Daaronder leven de meeste Papua’s, verdeeld in enkele honderden stammen. Eeuwenlang leefden zij zonder veel zorgen in het uitgestrekte oerwoud. Maar nu hebben de Papua’s grote zorgen. Ze zien dat hun land al jarenlang systematisch wordt beroofd van de natuurlijke bodemschatten. En ze maken zich grote zorgen om de enorme toestroom van immigranten. Bovendien leven ze voortdurend in vrees voor de dominante aanwezigheid van de vele Indonesische militairen in hun land. Het Papua-volk is in de verdrukking geraakt.

Als Nieuw-Guinea veteraan heeft het Henk Bartels altijd dwarsgezeten dat de Papua’s destijds     -   noodgedwongen  -  door Nederland in de steek moesten worden gelaten. Maar Nieuw-Guinea, het huidige West Papua, is altijd in zijn gedachten gebleven. Hij schreef er veel artikelen over en van zijn hand verschenen de romans Tamara en Engelen in het oerwoud (Uitgever Boekscout, 2009), met West Papua als achtergrond. En nu is er zijn boek Papua’s – Een volk in de verdrukking!  Het is de beknopte geschiedenis van het Papua-volk, toegespitst op hun strijd voor onafhankelijkheid.

De schrijver koestert de hoop dat hij met dit boek de Papua’s een beetje uit de vergetelheid kan halen. En misschien kan deze publicatie de Papua’s een handje helpen in hun strijd voor onafhankelijkheid. Hij stelt: elk gekocht boek is in feite een handreiking aan het Papua-volk, een volk in de verdrukking!Papua’s -  Een volk in de verdrukking!  Henk Bartels    Uitgave: april 2010.
Uitvoering: Paperback, 132 pagina’s, geïllustreerd.  € 14,95  (excl.verzendkosten).
ISBN: 978-94-6089-551-7.
Uitgever: Boekscout, Soest  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Het boek kan worden besteld via: www.boekscout.nl