Het is een ontroerende beschrijving van de meisjesjaren van Kuegler met haar ouders, een taalkundige en een missionaris, haar jongere broertje Christiaan en haar oudere zusje Judith op een kleine oerwoudbasis in West-Papoea, het voormalige Nederlandse Nieuw-Guinea. De Kueglers woonden hier als enige blanken op de rand van een klein dorp van de nog niet zo lang geleden ontdekte Fayu-stam. Deze stam werd gevreesd vanwege zijn wreedheid en kannibalisme. Kuegler vertelt dat het een stam was die nog in het stenen tijdperk leefde en ooit zou leren te houden in plaats van te haten, te vergeven in plaats van te doden. Bij de Fayu werd elk misdrijf met de dood bestraft. “Bij deze stam, die een deel van mij werd en ik een deel van hem, veranderde mijn leven”, schrijft ze. “Ik was geen Duitse meer, niet meer het blanke meisje uit Europa. Ik werd een inboorlinge, een Fayu-meisje van de stam der Lyarike.” Sabine was vijf jaar toen ze bij de Fayu kwam wonen. Ze leerde jagen, klimmen en zwemmen in de snelstromende rivier. Samen met de Fayu-kinderen at zij geroosterde insecten en vleermuisvleugeltjes en schoot zij met pijlen op giftige spinnen.

Toen ze zeventien werd stuurden haar ouders haar naar een Zwitsers internaat om te gaan studeren. In interviews vertelt Sabine dat zij de schok die dit teweegbracht, tot op de dag van vandaag nog niet heeft verwerkt. Dat blijkt uit het beklemmende verhaal over haar treinreis van Hamburg naar haar Zwitserse bestemming. Al de verhalen over de gevaren van de moderne wereld schenen werkelijkheid te worden. “Wie beschermt mij? Ik heb mijn pijl en boog en mijn mes niet bij me.” Wie het boek met haar herinneringen aan de Fayu-stam begint te lezen, kan het niet meer wegleggen. Nieuw-Guineaveteranen die het geluk hebben gehad om de Baliemvallei te mogen bezoeken, zullen dit boek ervaren als een boeiende, vaak onthutsende toevoeging aan hun kennismaking met het stenen tijdperk. Dochter van de jungle werd in Duitsland onmiddellijk een groot succes. Het is intussen in twintig talen vertaald, ook in het Nederlands.

Gedreven door heimwee ging Sabine Kuegler na vijftien jaar terug naar de magische plek uit haar jeugd. Haar ontgoocheling was groot, dat blijkt uit Terug naar de jungle, haar tweede boek over Papoea. Ze constateert dat de Indonesische machthebbers de Papoea’s hebben geknecht en in armoede hebben gedompeld. Machtige ondernemingen als de Freeport Mine sluizen door middel van het delven van goud in de jungle miljoenen dollar naar de Verenigde Staten. Bossen worden gekapt en Papoea-stammen verdreven. Tussen de foto’s van het weerzien van haar vrienden van de Fayu-stam, staat ook een foto van een massagraf aan de grens van Papoea. Elke vorm van weerstand door de naar vrijheid strevende Papoea’s wordt met geweld onderdrukt. De schending van de mensenrechten moet stoppen en het moorden moet een halt worden toegeroepen, schrijft Kuegler. “In mijn ziel ben ik een Papoea, een Fayu, en dat zal ik altijd blijven.” Ze hoopt daarom vurig dat haar tweede boek wereldwijd het gesprek over het lot van de Papoea’s op gang zal brengen. (DS)

Dochter van jungle. Een meisje uit de steentijd
Sabine Kuegler
256 pagina’s, geïllustreerd
18,95
Terug naar de jungle Sabine Kuegler
240 pagina’s, geïllustreerd
€ 19,95
Uitgeverij Sirene, Amsterdam (tel: 020-5216776)
ISBN 978-90-583-1356-0
ISBN 978-90-583-1442-0