Vanmorgen bereikte mij het bericht dat Viktor Kaisiëpo op sterven ligt. De familie is bij elkaar geroepen want het einde nadert voor deze sympathieke Papua activist.
Ik heb deze man met zijn magische uitstraling vele malen ontmoet. Hij is de verpersoonlijking van de Papua-idealen, kan uitstekend debatteren en is daarom een uitstekende lobbyist en vertegenwoordiger voor de Papuazaak in vele internationale netwerken. Hij is echter ook een realist die goed weet te relativeren.
Viktor was een stevige roker en dat zal ook wel de oorzaak zijn van de dodelijke ziekte die zich vorig jaar voorjaar bij hem openbaarde. Hij wist dat een behandeling niet meer zou baten en dat hij nog maar een gelimiteerde tijd zou hebben te leven.
De 61-jarige Kaisiëpo is de belangrijkste lobbyist en de buitenlandvertegenwoordiger van de gezaghebbende Papoearaad Dewan Adat Papoea, en het Presidium Dewan Papoea, dat op vreedzame manier onafhankelijkheid voor Papoea beoogt. Hij is de zoon van de invloedrijke Papoea Marcus Kaisiëpo, die met Jouwe in de Papoeaanse delegatie van de rondetafelconferentie van 1949 zat. Kaisiëpo sr. overleed in 2000 op 87-jarige leeftijd in Delft. Kaisiëpo weidde zijn hele leven aan de onafhankelijkheid van West-Papoea/Melanesia, de huidige Indonesische provincie Papoea.

Ik wens Viktor in zijn laatste strijd veel sterkte toe, evenals zijn familie.
Mijn gedachten zijn voortdurend bij hen.

Chris P. van der klauw