https://nos.nl/artikel/2463846-papoease-rebellen-delen-beeld-van-gegijzelde-piloot-hij-is-veilig

NOS Nieuws

pilootveilig

Een Papoease rebellengroep heeft foto's en video's vrijgegeven van een door hen gegijzelde Nieuw-Zeelandse piloot. Volgens het zogeheten West-Papoea Nationale Bevrijdingsleger (TPNPB) verkeert de man in goede gezondheid.

De 37-jarige Phillip Mark Mehrtens werd vorige week ontvoerd in de Indonesische provincie Papoea. Hij wordt pas vrijgelaten zodra de Indonesische regering de onafhankelijkheid van Papoea erkent, heeft TPNPB laten weten. Maar Indonesië is dat niet van plan.

Op een door de separatisten vrijgegeven video is te zien dat de rebellen het vliegtuigje in brand steken. Ook zijn vandaag beelden van Mehrtens naar internationale media gestuurd.

Daarop is te zien dat hij staat tussen mannen die bewapend zijn met vuurwapens, pijl en boog en speren. "Indonesië moet erkennen dat Papoea onafhankelijk is", wordt de piloot gedwongen te zeggen.

Het is onduidelijk wanneer de foto's en filmpjes zijn gemaakt. "Hij is veilig bij mij zolang Indonesië geen wapens inzet", zegt een TPNPB-woordvoerder tegen persbureau AP.

Een farce

De Indonesische autoriteiten zeggen er alles aan te doen om Mehrtens in veiligheid te krijgen. Er wordt ingezet op onderhandelingen, maar de regering sluit "andere opties" niet uit. Inwilligen wat de rebellen eisen is wat Jakarta betreft onbespreekbaar. "Papoea zal voor altijd onderdeel blijven van de Republiek Indonesië", zegt verantwoordelijk minister Mohammad Mahfud.

De provincies Papoea en West-Papoea zijn al decennia het toneel van geweld tussen rebellen en Indonesische militairen. Na een relatief rustiger periode is het geweld recent opgelaaid. De strijd tussen de twee partijen kost ook burgerslachtoffers.

In 1969 is het gebied, een voormalige kolonie van Nederland, toegekend aan Indonesië. Maar het referendum waarmee dat gebeurde wordt internationaal beschouwd als een farce. Veel Papoea's voelen zich achtergesteld en een deel van hen blijft streven naar onafhankelijkheid.

Buitenrechtelijke executies

VN-mensenrechtenexperts trokken vorig jaar aan de bel over de situatie in de achtergestelde provincie. Er zijn beschuldigingen van grootschalige buitenrechtelijke executies, verdwijningen en martelingen door Indonesische ordetroepen.

"Er is snel actie nodig om mensenrechtenschendingen gericht tegen inheemse Papoea's te stoppen", zei een van de VN-experts. Indonesië spreekt deze beschuldigingen tegen. De regering beschouwt de TPNPB als terroristische organisatie.