Papoea’s hoopvol na gesprek met Kamerleden PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 30 november 1999 01:00

Papoea’s hoopvol na gesprek met Kamerleden

Nederlands Dagblad - Jesse Westerbeke – 06 april 2018

Vertegenwoordigers van Papoea’s vroegen donderdag opnieuw aandacht voor het recht op zelfbeschikking in hun land West-Papoea.


De strijd om zelfbeschikking in een gebied waar Indonesië de macht heeft, duurt al tientallen jaren. De Papoea’s gaan uit van beloften die door Nederland zouden zijn gedaan bij de overdracht van de regio. Na overleg met Nederlandse parlementsleden toonden de Papoea-vertegenwoordiging zich hoopvol. De Papoea’s willen gehoord worden en dringen daar juist nu op aan, omdat Nederland als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad meer invloed heeft dan doorgaans. Terwijl het overleg met Kamerleden plaatsvond, was er op en voor het Binnenhof een demonstratie.

Daarna gaf Nico Jouwe, telg uit een familie die de zelfstandigheid van de Papoea’s hoog in het vaandel draagt, een persconferentie. Hij legde nogmaals uit waarom de eisen moeten worden blijven gesteld. In 1969 werd West-Papoea deel van Indonesië terwijl de Papoea’s daar naar eigen zeggen geen inspraak in hebben gehad. Daarom strijden zij sindsdien voor een eerlijk referendum om zelf te mogen bepalen wat ze met West-Papoea willen.


Jouwe sloot aan bij het eerder op de dag gehouden overleg met enkele Tweede Kamerleden en de positieve sfeer die daaruit sprak. Benny Wenda, voorzitter van de United Liberation Movement for West Papua, stelt dat dit overleg historisch was. ‘In deze stad van vrede en gerechtigheid is er een begin gemaakt met een dialoog.’ Hij kon weliswaar nog niet spreken van officiële contacten met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, maar er is vooruitgang. ‘Eerst stonden we buiten te schreeuwen, nu mochten we binnen praten met parlements­leden.’


De Papoea’s in Nieuwspoort fluisteren enthousiast bij het verhaal van het Britse Labour-parlementslid Alex Sobel. Hij is speciaal voor deze dag overgevlogen om te vertellen over het internationale netwerk van politici dat strijdt voor de zelfbeschikking van de Papoea’s. Hij is hoopvol. ‘Als Jeremy Corbyn premier wordt van het Verenigd Koninkrijk zal hij een resolutie over West-Papoea indienen bij de VN-Veiligheidsraad.’


De tijd dringt echter. Over enkele jaren zullen de Papoea’s een minderheid vormen in hun eigen gebied. Dit komt doordat Indonesië het verhuizen van Indonesiërs naar West-Papoea stimuleert. In West-Papoea worden Papoea’s gediscrimineerd en politieke dissidenten gevangen genomen, aldus een rapport van de International Coalition for Papua.
https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/papoea-s-hoopvol-na-gesprek-met-kamerleden.2982262.lynkx