Het blijft verboden om tijdens het defilé op Veteranendag de Morgenster te dragen. Dat schrijft althans minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag in antwoord op Kamervragen van de ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren.

Beide Kamerleden hadden de bewindsvrouw verzocht om er gezien de ‘grote commotie’ onder veteranen en de Papoea-gemeenschap bij het Comité Nederlandse Veteranendag voor te pleiten de vlag toe te staan, maar Hennis is dat niet van plan. “Nee, tijdens het defilé worden alleen officiële regimentsvlaggen toegestaan.” Dit versterkt het formele karakter van het defilé.

De vlag is overigens niet helemaal verboden tijdens Veteranendag. “Op het Malieveld staat het veteranen vrij om deze vlag of andere uitingen te dragen.” Hennis wijst er verder op dat het comité dat de Veteranendag organiseert onafhankelijk is.

De zogeheten Morgenstervlag van West-Papoea was dit jaar tijdens het defilé op 28 juni niet te zien. Veteranen mochten de vlag niet voeren om Indonesië niet voor het hoofd te stoten. De vlag wordt door het land gezien als een symbool van het verzet tegen de Indonesische heerschappij over het gebied. Tijdens het defilé zou een persoon zijn gearresteerd wegens het tonen van de vlag.

Door: Novum