http://www.omroepwest.nl/nieuws/08-07-2014/politie-mocht-niet-optreden-tegen-vlag

 

jankranendonk2597526

 

jan kranendonk2597527

 

DEN HAAG – De politie had op veteranendag geen instructies om mensen die met de zogeheten Morgenstervlag zwaaiden, aan te houden. De organisatie wilde weliswaar dat de vlag van onafhankelijke Papoea niet werd meegevoerd tijdens het defilé, maar agenten hoefden niet op te treden, blijkt uit antwoorden van burgemeester Jozias van Aartsen op vragen van de Groep de Mos.
De burgemeester: ‘Er zijn geen instructies ten aanzien van deze vlag gegeven. Daartoe was ook geen enkele aanleiding aangezien het voeren van deze vlag (strafrechtelijk) niet is verboden en valt onder de vrijheid van meningsuiting.’

Van Aartsen stelt ook net als de politie dat de 25-jarige Iskandar Bwefar die op veteranendag werd gearresteerd, niet is aangehouden omdat hij de Morgenstervlag bij zich had of ‘het uiten van een mening’, maar omdat hij over een hek klom en zich vervolgens verzette.

Aanhouding zorgde voor onrust

De aanhouding van Bwefar zorgde voor onrust. Hij kwam naar Den Haag om de veteranen te eren die aan de zijde van zijn vader in West-Papoea hadden gevochten. Zijn inmiddels overleden vader is geboren op West-Papoea en werkte voor de Nederlandse inlichtingendienst.
Volgens hemzelf stak Bwefar op de Kneuterdijk De Morgenster, de vlag van onafhankelijk Papoea, omhoog. De organisatie had van tevoren laten weten dat deze vlag niet welkom was.

Van achteren besprongen

Bwefar, twee weken geleden: ‘Ik heb hem nog geen vijf seconden omhoog kunnen houden of ik werd vanachter besprongen. Agenten in burger werkten me op de grond. Ik legde nog uit: ik ben hier omdat mijn vader heeft meegevochten met de Nederlanders in West-Papoea. Wat doen jullie? Wat is dit voor een democratie? Maar een van de agenten stopte gewoon de vlag in mijn mond!'