http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-06-2014/papoeas-morgenstervlag-alom-aanwezig-op-veteranendag

 

DEN HAAG - Hoewel de Morgenstervlag van West-Papoea zaterdagmiddag niet gevoerd mag worden tijdens het défilé met koning WIllem-Alexander, is de vlag toch te veel zien op het Malieveld tijdens de Veteranendag. 'Mensen lopen met de vlag of hebben balonnen met de Morgenstervlag bij zich en vragen op die manier erkenning voor Papoea', zegt verslaggever Lana de Wit.

De vlag werd de afgelopen jaren meegedragen door veteranen die in de jaren 60 in Nederlands Nieuw-Guinea vochten, maar dit jaar wil het Comité Nederlandse Veteranendag de vlag niet zien. 'Wij vinden dat het défilé geen podium is voor politiek geladen uitingen', zei een woordvoerder van het comité.

Een bezoeker van de Veteranendag noemt het een belediging voor Nederlandse militairen die in Indonesië daar gevochten hebben: 'Zij hebben ook voor de Papoea's gevochten', zegt hij op Radio West.

Oproep op sociale media

Eerder werd op sociale media opgeroepen om met zoveel mogelijk Morgenstervlaggen naar de Veteranendag te komen en daar is dus gehoor aan gegeven. De vlag werd ooit toegekend aan de bevolking van Nederlands Nieuw-Guinea in aanloop naar de geplande onafhankelijkheid in 1970. Maar die kwam er nooit. Indonesië nam het gebied in en onder druk van de Verenigde Staten en de VN trok Nederland zich terug.

West-Papoea is nu een provincie van Indonesië. De papoea's worden onderdrukt en wie de vlag daar hijst, riskeert een gevangenis. Eerder droeg Tilly Kaisiepo de vlag al eens tijdens de Zwarte Piet-demonstratie, waardoor een rel ontstond.