De Papoea's demonstreerden in de provinciehoofdstad Jayapura om te herdenken dat ze 48 jaar geleden de onafhankelijkheid van Papua uitriepen. Die onafhankelijkheid is hun steeds ontzegd door de Indonesische regering.

De regering, beducht voor afscheidingsbewegingen, treedt doorgaans hard op in de arme, maar grondstofrijke provincie in het oosten van Indonesië. De politie zou er separatisten mishandelen en vermoorden, maar de berichten zijn moeilijk te verifiëren. Buitenlandse journalisten mogen het gebied niet in.

Vorige maand werden drie mannen die de Papuase onafhankelijkheidsvlag de Morgenster hadden gehesen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Twee anderen zijn voor eenzelfde vergrijp aangeklaagd; tegen hen is twaalf jaar cel geëist.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft maandag in een open brief aan politiechef Suprapto in Jayapura de Indonesische politie beschuldigd van het martelen en vermoorden van tegenstanders in Papua. Het afgelopen jaar zouden twee mannen zijn vermoord en tientallen demonstranten in gevangenschap in elkaar zijn geslagen.

Volgens activisten heeft Indonesië het afgelopen jaar meer dan 170 betogers, die voor meer politieke vrijheid demonstreerden, achter de tralies gezet. De meesten van hen zijn afkomstig uit Papua en de Molukken. In beide gebieden zijn kleine, fanatieke afscheidingsbewegingen actief. De organisatie Human Rights Watch heeft op de vrijlating van de demonstranten aangedrongen, want ,,het opsluiten van vreedzame betogers ondermijnt de democratische waarden'' van Indonesië.

Free West Papua Campaign organiseerde gisteren in Den Haag een manifestatie over de mensenrechtenschendingen en de onafhankelijksstrijd in wat zij West-Papua noemen. De voormalige kolonisator Nederland ,,heeft ons verraden en in de steek gelaten'', aldus de campagnevoerders.