Succesvolle Papoeasolidariteitsdag 2022

'All the Birds Are Gone'.

Afgelopen 5 februari nam je deel aan de succesvolle online Papoeasolidariteitsdag met als thema ‘’Vernietiging van het regenwoud in West Papua en de impact daarvan op de levens van Papoeavrouwen en hun gezinnen’’. Samen met bijna 100 deelnemers vanuit Nederland, Engeland, Duitsland en West Papua werd het een indrukwekkende ochtend.
We luisterden vol aandacht naar de sprekers, stelden vragen en toonden solidariteit.
Van deze bijzondere bijeenkomst hebben we een uitgebreid verslag gemaakt: PSD2022, en een kortere versie : PSD2022kort. (pdf) 

Het thema was gebaseerd op het onderzoek door een aantal Ngo’s waaronder de Papua Women’s Group (WPG) en Ajar (Asia Justice and Rights): Burung Pun Tak Ada Lagi; Alle vogels zijn verdwenen (Eng PDF). In 2020 hebben zij 100 Papoeavrouwen voor het onderzoek geïnterviewd die vertelden over de gevolgen van ontbossing en wat ze zelf daartegen ondernomen hebben. 

Hieronder een korte impressie van de sprekers die dag:

Veronika Manimbu, vrouwenleider van Kebar: “Ik ben 1 van de landeigenaars, lid van de Mpur stam en ik spreek me uit tegen de verborgen agenda’s van bedrijven. De bedrijven vroegen eerst toestemming voor het opzetten van palmoliebedrijven. Toen vroegen ze om een proefperiode om mais te verbouwen voor 2-3 jaar in de graslandgebieden, de open gebieden
 
Sigrid Deters, campagneleider Greenpeace Nederland: de ontbossing vindt plaats voor de productie van palmolie( 23%), papier/pulp en hout. Maar ook voor de productie van sojabonen en andere zaken. Vanaf 2000 is in de provincie Papua 951.771 ha bos gekapt voor plantagedoeleinden. De houtkap gaat heel hard en op andere eilanden is al haast geen bos meer te vinden. Papua vormt nu de nieuwe frontlinie.


Ds. Magda Kafiar, mensenrechtenverdediger GKI, heeft meegewerkt aan het rapport “Burung pun Tak ada Lagi” (Alle vogels zijn verdwenen), en dan met name het gedeelte over Sorong, de Kebar vlakte en Fak-Fak. Kafiar over de mensenrechtensituatie door de komst van plantagebedrijven in Fak-Fak: : ‘’De ontbossingssituatie in Fak-Fak is bijzonder omdat het daar gaat om een transmigrantenproject waarbij transmigranten veel steun van de overheid krijgen. Die steun was er niet voor de plaatselijke Papoeabevolking. Het gevolg is dat veel Papoeavrouwen nu arbeiders op de plantages zijn geworden, zo ook mannen en kinderen.

Amelia Puhili, campagnestaf Pusaka vertelde over het uitgangspunt van Papoeavrouwen dat moeder aarde in relatie tot de vrouwen staat. Over en weer hebben ze elkaar wat te bieden. Ze benadrukt dat het bos de levensruimte en hun recht op leven is voor de Papoea’s. Vooral voor de vrouwen is het bos belangrijk. 

Natalia Yewen, campagnestaf Pusaka wijst erop dat de bedrijven die in Papua actief zijn volop steun krijgen van de Indonesische overheid. Ook investeringen van palmoliebedrijven komen niet ten goede aan de Papoeabevolking en de vrouwen.
 
 
Doe mee aan de campagne 'Alle Vogels Zijn Verdwenen'
Tijdens de solidariteitsdag kwam het al ter sprake: Papoeavrouwen laten zich niet (langer) de mond snoeren door bedrijven of de overheid. Stichting Solidariteit met Papua geeft ze graag de kans om zelf het verhaal te vertellen in Europa (Nederland, Duitsland en Engeland).
Ze willen aantonen dat ontbossing in West Papua geen ver-van-mijn-bed show is, maar direct gevolgen heeft voor klimaatverandering in Nederland en wat we daar met z'n allen aan kunnen doen.
 

Stichting Solidariteit met Papua nodigt ze uit om in september naar Nederland te komen voor het vervolg van hun ‘’Alle vogels zijn verdwenen’’ campagne. 
Help je mee met een bijdrage? Dat kan via deze Ideal-betaallink :

>> Doneer hier veilig via Ideal >>   Campagne 'Alle Vogels Zijn Verdwenen'  

Of heb je ideeën hoe we samen de impact van hun komst kunnen vergroten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Vacatures!
Stichting Solidariteit met Papua is op zoek naar een nieuwe bestuurssecretaris. Onze stichting bestaat uit zeven enthousiaste en gedreven vrijwilligers, waarvan de meeste al sinds het eerst uur actief zijn voor de stichting. Sommige (bestuurs)leden dragen daarom graag het stokje over aan nieuwe leden die net zoals zij een warme band met het volk van West Papua hebben. En actie willen voeren om solidariteit te tonen de strijd van Papoea’s op een menswaardig bestaan. 
Als secretaris geef je je input bij bepaalde besluiten, ben je sparringpartner voor het beleid binnen de stichting. En ben je organisatorisch een spin in t web: zo help je bijvoorbeeld mee met het uitrollen van de campagne ‘’Alle vogels zijn verdwenen‘’ in Nederland. 

Wil je liever af en toe bijdragen aan het werk voor onze stichting? Dat kan ook! We zoeken nog mensen die willen ondersteunen met bijvoorbeeld stukken schrijven, publiceren op social-mediakanalen of fondsenwerven. Bel of mail als je meer wilt weten!

Vien Sawor
Voorzitter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 49240979
 
 
 

Stichting Solidariteit met Papua