Beste mensen,

Het bezoek van ons koningspaar aan Indonesië met de aangeboden verontschuldigingen voor de Nederlandse mensenrechtenschendingen
tijdens de ‘politionele actie’ hebben het nodige stof doen opwaaien. U zult er zeker kennis van hebben genomen.
Verder veel nieuws over de nadrukkelijke zoektocht naar nieuwe samenwerkingen. “En dan op basis van wederkerigheid, dat is heel belangrijk” aldus minister voor Buitenlandse Handel en
Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

In dagblad Trouw van zaterdag 14 maart 2020 schreef journaliste Wendelmoet Boersema een 2 pagina’s groot artikel over het bezoek, waar het onderwerp mensenrechtenschendingen in Papoea wel ter sprake kwam. Dit deel van het verslag vind u onder dit bericht.

Het hele artikel kunt u lezen op de link
https://www.trouw.nl/buitenland/het-bezoek-van-het-koningspaar-levert-veel-op-het-maakt-alles-makkelijker~b01f5e7b/

Met hartelijke groet,
Koen J. de Jager
Stichting HAPIN
Postadres: Postbus 5038, 3502 JA Utrecht
Bezoekadres: Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE Utrecht
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T 030-6041300
W www.hapin.nl

P Please consider the environment before printing this e-mail
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer gelijkwaardigheid

Het gebaar van de koning, zijn historische excuses, en het feit dat hij dit deed in het jaar van de viering van 75 jaar onafhankelijkheid, verstevigt volgens de Indonesische minister van buitenlandse zaken Retno Marsudi de betrekkingen. Het excuus heeft de gelijkwaardigheid van de relatie bevordert, gebaseerd op wederzijds respect, schreef ze in een opinieartikel in The Jakarta Post.
Vandaar dat politiek precaire kwesties als handhaving van de mensenrechten alleen achter de schermen aan de orde komen. Bijvoorbeeld de onderdrukking van de Papoea’s, een Indonesische minderheid die streeft naar onafhankelijkheid in hun provincie. Volgens Amnesty vielen daar de afgelopen jaren tientallen doden door toedoen van de veiligheidstroepen. Minister Blok van buitenlandse zaken sprak in twee ontmoetingen met Marsudi en diens collega van veiligheid en justitie over de Papoea’s. “Nederland kan geen onafhankelijkheidsstreven steunen, we respecteren de territoriale integriteit en soevereiniteit van Indonesië”, aldus Blok. “Maar ik heb gezegd dat het belangrijk is dat er onafhankelijk onderzoek komt naar geweldsinzet tijdens protesten, en het belang benadrukt van vrije toegang van journalisten.” Wat zeiden de Indonesiërs daarop? “Dat wordt dan in overweging genomen.”