Facebook verwijdert tientallen accounts die onrust veroorzaakten in Papoea PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 04 oktober 2019 10:05

https://www.nu.nl/tech/6001836/facebook-verwijdert-tientallen-accounts-die-onrust-veroorzaakten-in-papoea.html

facebook20191004

04 oktober 2019 10:31

Facebook heeft tientallen accounts en pagina's die als doel hadden onrust te veroorzaken in West-Papoea verwijderd, meldt het sociale medium donderdag. Volgens het bedrijf gaat het om niet-authentieke accounts op zowel Facebook als Instagram.

De 69 accounts en 42 pagina's op Facebook werden door 410.000 mensen gevolgd; de 34 Instagram-accounts hadden 120.000 volgers. Een deel van de pagina's plaatste inhoud die de onafhankelijkheidsbeweging ondersteunde, terwijl een ander deel hier kritiek op leverde.

Facebook verwijderde de accounts na een onderzoek naar gecoördineerd gedrag van nepaccounts. Het gebied beleefde een onrustige periode met opstanden en rellen naar aanleiding van "racistisch" optreden van de Indonesische politie. Indonesië bestuurt de westelijke provincies Papoea en West-Papoea van het eiland Nieuw-Guinea.

Ook werd in een deel van Papoea en West-Papoea het internet geblokkeerd door de Indonesische autoriteiten. Dit duurde ruim twee weken en gebeurde omdat er sprake was van "hoaxes, leugens, haatberichten en provocaties", aldus de autoriteiten op het Indonesische deel van het eiland.

Ook accounts VAE, Nigeria en Egypte offline

Naast de Indonesische accounts heeft Facebook accounts, pagina's, groepen en Instagram-accounts uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Nigeria en Egypte verwijderd. Ook deze accounts werden gebruikt voor gecoördineerd, niet-authentiek gedrag.

De accounts in de VAE, Nigeria en Egypte werden gebruikt om de VAE te promoten en kritiek op Qatar, Turkije, Iran en de Moslimbroederschap te leveren. Het verwijderen van deze accounts was onderdeel van een vervolgonderzoek naar de regio; in augustus werden ook al accounts verwijderd.

Andere Egyptische accounts werden ook gebruikt om gecoördineerd niet-authentieke informatie te verspreiden. Zo plaatsten de accounts berichten ter ondersteuning van de VAE, Saoedi-Arabië en Egypte en verspreidden ze kritiek op Qatar, Iran, Turkije en separatistische bewegingen in het zuiden van Jemen.

Facebook heeft in de afgelopen maanden meerdere keren accounts verwijderd. Zo werden accounts van Italiaanse fascistische groepen gesloten vanwege haatzaaien. Ook verwijderde het bedrijf neppagina's over de Amerikaanse politie en blokkeerde het ruim tweehonderd racistische organisaties.