Bijgaand een compilatie van gemelde mensenrechtenschendingen in West-Papoea in het laatste kwartaal van 2018.

Dit kwartaal werd gekenmerkt door een aanzienlijke toename van politieke arrestaties en gevallen van foltering en mishandeling. De politie voerde massa-arrestaties uit bij verschillende vreedzame vergaderingen en bijeenkomsten, die in verschillende delen van Indonesië, waaronder Sulawesi, Java, Bali en de Molukken werden georganiseerd. De vrijheid van meningsuiting en vergadering wordt nog steeds ernstig beperkt. De politie blijft buitensporig geweld gebruiken tegen demonstranten en mensen die de misstanden vastleggen.

Een zorgelijke ontwikkeling is ook de escalatie van gewapende conflicten in de Centrale Hoogland, waarbij minstens 17 doden te betreuren waren en het doden van een motor-taxichauffeur in Lanny Jaya. Hierop heeft de Indonesische regering gereageerd met extra inzet van veiligheidstroepen. Zij voerden aanvallen uit en hielden razzia's in de regentschappen Mimika, Puncak Jaya, Lanny Jaya en Nduga. De invallen in de Nduga Regency resulteerde in moorden op inheemse burgers en de vlucht van honderden dorpsbewoners naar het oerwoud.

Het volledige rapport vindt u in deze downloadable pdf.

Misschien ook van belang: Welke VN-mechanismen rapporteerden over en gaven aanbevelingen inzake de mensenrechten in West-Papoea:

 http://www.humanrightspapua.org/resources/187-intlobservations

Met hartelijke groet,
Stichting HAPIN
Stichting Pro Papua

Koen J. de Jager