Mensenrechten in West-Papua nog steeds niet veilig. PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 25 december 2017 14:29

Uit: Zelfbeschikking nr.2 december 2017, 36e jaargang

_

Ook in het laatste half jaar hebben er verdwijningen, gevangennemingen, mishandelingen, martelingen, moorden en terreuracties plaatsgevonden. Dit soort misdaden worden meestal uitgevoerd door de zogenaamde Orang Tak Dikenal(OTK) - dat zijn onbekende mensen, die optreden als huurmoordenaars. Slachtoffers zijn vaak activisten voor Vrij Papua. Hieronder zijn een paar gevallen opgesomd.

24-5: Vijf Papoea's gedood in 24 uur (port Numbay/Jayapura), ook veel zwaar gewonden na aanvallen door Indonesische migranten, gesteund door de politie.

30-5: Timika - een locale KNPB-Ieider Yanto Awerkion is gearresteerd voor het verzamelen van handtekeningen voor de Papoea-petitie, gevangen gezet en gedreigd met 15 jaar gevangenschap.

2-8: Natalius Pigai, lid van de Komnas HAM, is in het dorp Oneibo in Paniai doodgescholen tijdens een volksoploop bij een brug in aanbouw. Nog drie mensen waren ernstig gewond. AI eerder was zijn vader ook gedood doorde politievan Paniai. De KNPB probeert de Papoeabevolking politiek te organiseren.

4-10 en 16-10: Papoeastudenten in Menado en Tomohon (Minahassa) zijn geterroriseerd , nadat hun studentenkamers waren doorzocht.

14-10:Alex Sambom uit PortNumbay, 19 jaar oud, een KNPB-activist. is na vermissing dood gevonden. Hij was doodgeknuppeld.

16-10: Rosalina Fonataba uit Port Numbay werd aangevallen door (vermoedelijk) politieagenten en is gewond geraakt, nadat zij foto's van een vlaghijsing had gedownload.

29-11: Klaus Pepuho, voorzitter van een studentenorganisatie in Jayapura, is in elkaar geslagen door acht OTK's in verband met het hijsen van de Morgenstervlag - hij is ernstig gewond.
In Merauke is een Papua, genaamd Izak, zonder enige aanleiding (hij zou gedronken hebben) door de lndonesische politie doodgemarteld.

Dit is het topje van de ijsberg. Aanslagen, verdwijningen en moorden door onbekende personen, zijn voor de Papoea's aan de orde van de dag.
(TF)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelfbeschikking is een uilgave van de Stichting Zelfbeschikking Molukkers enPapoea's (ZMP). voorheen Door DeEeuwen Trouw (DDET).
Stichting ZM te Groningen.

Adres: Postbus 6100, 9702 HC Groningen Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Redactie:
Tijmen van 't Foort

Redactionele medewerkers:
Aad Kamsteeg
Siebe Dijkstra
Chris Padwa
George Flapper