Papoea’s vragen VN om steun voor zelfbeschikking PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 29 september 2017 13:16

Nederlands Dagblad – door Tilly Dodds - 29 september 2017
https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/papoea-s-vragen-vn-om-steun-voor-zelfbeschikking.2805003.lynkx

New York - De bevolking van de Indonesische provincie West-Papua wil dat de Verenigde Naties zich sterk maken voor een referendum onder internationaal toezicht over onafhankelijkheid van hun gebied. Dat staat in een petitie die de provincie is uitgesmokkeld en aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York is overhandigd.

De petitie was een initiatief van drie organisaties die deel uitmaken van de Verenigde Bevrijdingsbeweging voor West-Papua (ULMWP). De in ballingschap in Groot-Brittannië levende Papoealeider Benny Wenda, woordvoerder van de ULMWP, overhandigde de petitie dinsdag aan de dekolonisatiecommissie van de VN. Die commissie moet toezien op de voortgang richting onafhankelijkheid van voormalige koloniën.

De ondertekenaars van de petitie – ruim 70 procent van de bevolking van West-Papua – verzoeken de commissie hun recht op zelfbeschikking weer op de agenda te plaatsen, nadat het in 1963 daarvan was verwijderd. In de petitie worden de VN verder verzocht een speciale vertegenwoordiger aan te stellen die onderzoek moet gaan doen naar de mensenrechtensituatie in West-Papua.

belofte

De huidige Indonesische provincies Papua en West-Papua behoorden tot het Koninkrijk der Nederlanden totdat Nederland ze in 1963 onder internationale druk overdroeg aan Indonesië. Beloofd werd toen dat er uiterlijk in 1969 een volksraadpleging zou komen, waarin de Papoea’s konden aangeven of ze bij Indonesië wilde blijven of niet. In de praktijk kwam daarvan niets terecht. Iets meer dan duizend zorgvuldig door Indonesië uitgezochte Papoea’s mochten hun stem uitbrengen en werden met de dood bedreigd, als ze voor onafhankelijkheid zouden stemmen. Zo formaliseerde Indonesië zijn greep op het gebied.

In de ogen van veel Papoea’s heeft Indonesië West-Papua en Papua illegaal in bezit genomen en geregeld komen Papoea’s – die etnisch gezien dichter bij de Melanesiërs staan dan bij de Indonesiërs – in verzet tegen de overheersing door Jakarta. De Indonesische politie en militairen treden hard op tegen dit verzet en zijn ervan beschuldigd dat zij de mensenrechten schenden, onder meer door willekeurige arrestaties, mishandeling, marteling en buitengerechtelijke executies.

in het geheim

De regering in Jakarta had de petitie over een nieuw en eerlijk referendum over onafhankelijkheid van West-Papua verboden en ook de mogelijkheid om de petitie online te tekenen geblokkeerd. Ze dreigde met arrestatie en gevangenisstraf voor mensen die hun handtekening onder het verzoekschrift zouden zetten.

Ondanks deze druk kreeg het verzoekschrift brede steun van de Papoea’s. Zij brachten in het geheim de handtekeningenlijsten van dorp naar dorp en smokkelden de verboden petitie uiteindelijk het land uit, aldus Benny Wenda tegenover The Guardian. Hij zei het gevoel te hebben dat het referendum waar in de petitie om wordt gevraagd, al heeft plaatsgevonden en noemde de petitie een ‘manifestatie van het verlangen van het volk naar onafhankelijkheid’.

Tijdens de handtekeningenactie werden 57 mensen gearresteerd vanwege hun steun voor de petitie. Onder hen de activist Yanto Awerkion, die op 30 mei werd opgepakt omdat hij een bijeenkomst had georganiseerd om de petitie onder de aandacht van de bevolking te brengen. Hij dreigt een gevangenisstraf van vijftien jaar te krijgen wegens ‘rebellie’.

Een Indonesische woordvoerder deed de petitie af als een ’ongeloofwaardige publiciteitsstunt’.

Vorige week zeiden in de Algemene Vergadering van de VN enkele Melanesische leiders – premier Manasse Sovagare van de Salomonseilanden en premier Charlot Salwai van Vanuatu – dat zij het recht van de bevolking van West-Papua op zelfbeschikking steunen.