Aan de Voorzitter van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
Den Haag
Datum 19 mei 2015
Betreft Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over marteling door Indonesische politie in Papua

Directie Azië en Oceanië
Bezuidenhoutseweg 67
2594 AC Den Haag
Postbus 20061
Nederland
www.rijksoverheid.nl
Onze Referentie
MINBUZA-2015.235067
Uw Referentie
2015Z07204

Bijlage(n)
1
Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over marteling door de Indonesische politie in Papua. Deze vragen werden ingezonden op 20 april 2015 met kenmerk 2015Z07204.


De Minister van Buitenlandse Zaken,
Bert Koenders

 

Antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over marteling door Indonesische politie in Papua.

Vraag 1
Bent u bekend met de actie van Amnesty International naar aanleiding van de marteling vorige maand van vier studenten, waarvan drie minderjarig, door de Indonesische politie in Papua?1 Wat is uw beeld van wat er precies gebeurd is?
Antwoord
Ja.
Drie jongeren werden om onbekende redenen aangehouden door leden van de Indonesische speciale politie. Daarbij is geweld gebruikt, ook tegen de vierde betrokkene, een getuige die om hulp heeft geroepen. Na behandeling in het politieziekenhuis zijn de vier weer op vrije voeten gesteld.

Vraag 2
Wat is de toestand van de vier slachtoffers op dit moment? Is er adequate medische behandeling?
Antwoord
De vier betrokkenen zijn in het politieziekenhuis behandeld. Eldi Kogoya verbleef vier dagen in het ziekenhuis, Timotius Tabuni en Mies Tabo twee dagen. Lesman Jigibalom is één week opgenomen geweest in het ziekenhuis waar hij op 19 maart een operatie heeft ondergaan.

Vraag 3
Bent u bereid bij de Indonesische autoriteiten aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar deze kwestie en vervolging van de daders en op schadevergoeding voor de slachtoffers? Indien neen, waarom niet?
Antwoord
Het kantoor van de Nationale Mensenrechtencommissie (KomnasHAM) in Jayapura, Papua, heeft een onafhankelijk onderzoek in deze zaak ingesteld. De conclusie van KomnasHAM was dat de politie haar bevoegdheid had misbruikt door geweld te gebruiken. De politie kon zich in deze conclusies vinden. Naar aanleiding van de klacht van KomnasHAM heeft de lokale politiecommandant aan KomnasHAM toegezegd disciplinaire straffen te zullen opleggen aan betrokken agenten. Onduidelijk is of dit is gebeurd. De situatie zal worden gemonitord.

 

1 Bijlage ondershands meegezonden

 

Download de pdf