pbimage002

P E R S B E R I C H T
Amersfoort, 10 maart 2014
West Papua op de VN-agenda

 


Op 4 maart 2014 heeft de premier van Vanuatu, de heer H.E. Mr. Moana Carcasses Kalosil, de
leden van de UN-Human Rights Council toegesproken.


pbimage004In zijn toespraak vraagt de premier waarom de internationale gemeenschap de stem van het volk van West Papua niet wil horen over de mensenrechtenschendingen en onderdrukking daar sinds 1969. Het melanesisch volk van West Papua is vanaf de farce van de Act of Free Choice in 1969 onderworpen geraakt aan voortdurende schendingen van de mensenrechten door de indonesische veiligheidsdienst.
De wereld heeft kennis genomen van een waslijst aan martelingen, moord, deportatie, verkrachting, militaire plunderingen, willekeurige arrestaties en sociale onthechting toegebracht aan de inheemse bevolking van West Papua.
Ook de Indonesische commissie voor mensenrechten - Komnas HAM (in 1993 opgericht door Suharto) - erkent dat de Act of Free Choice geleid heeft tot misdaden tegen de menselijkheid in West Papua.
De ontwikkelde landen laten de situatie in West Papua voortbestaan. De premier van Vanuatu
roept de UN-Human Rights Council op tot directe actie. Hij slaapt 's nachts slecht omdat hij weet dat papua's worden gemarteld en vermoord. Het beschaamt hem om als melanesier te weten dat globaal 10 % van de papua-bevolking is uitgemoord door de Indonesische veiligheidsdienst. En dat de melanesiers een minderheid worden in hun eigen land van West Papua.
"Waarom kijken we weg en sluiten we onze oren voor de lange roep van de papua's, waarvan
velen onschuldig bloed hebben moeten laten vloeien omdat zij gerechtigheid en vrijheid willen. In vrede willen leven. Zal de UN-Human Rights Council de roep horen en werken aan het corrigeren van een fout uit het verleden? Het betreft wel de kinderen van papua's die meevochten tegen Japan om vrede te brengen in ons deel van de wereld. Het is onze plicht om ook de papua's vrede en mensenrechten te geven, iets wat de meesten van ons hier als vanzelfsprekend beschouwen".
"Er moet toestemming komen om West Papua te laten bezoeken door: VN-waarnemers voor mensenrechten, internationale journalisten en internationale mensenrechten ngo's."
"De mensenrechten in West Papua moeten op de agenda komen van de VN".
De papua-gemeenschap in Nederland roept de Nederlandse regering op zich hard te maken voor het op de agenda van de VN zetten van de mensenrechten-situatie in West Papua.

 

Opmerking:
Vanuatu is sinds 30 juli 1980 onafhankelijk van Frankrijk en Engeland en sinds 1981 lid van de VN.


Komnas HAM - Komisi Nasional Hak Asasi Menusia.

 

Persbericht als pdf