Indonesische politie schiet op burgers West-Papoea (Waghete) PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 25 september 2013 22:16
De Indonesische oproerpolitie heeft het vuur geopend op burgers in een dorp in West-Papoea. Een Papoeaanse bron zegt dat de politie schoot omdat de mannen weigerden hun haar en baarden af te knippen. Een man zou zijn gedood. Dat meldt The Guardian.
 
de Volkskrant - 25 september 2013

De Indonesische oproerpolitie heeft het vuur geopend op burgers in een dorp in West-Papoea. Een Papoeaanse bron zegt dat de politie schoot omda t de mannen weigerden hun haar en baarden af te knippen. Een man zou zijn gedood. Dat meldt The Guardian. .

Het incident vond maandag plaats in het afgelegen dorpje Waghete. Een woordvoerder van de politie verklaart dat de agenten het vuur openden toen ze werden belaagd door een boze volksmenigte. 'Het waren provocateurs die stenen gooiden naar de politie en het leger.'

Santon Tekege, een katholieke broeder die opgroeide in het dorp, meent echter dat niet de dorpelingen maar de politie en het leger het incident hebben uigelokt. Volgens Tekege schoot de politie op de mannen omdat zij weigerden hun lange haren en baard af te knippen, een symbool van opstandigheid in de ogen van de Indonesische autoriteiten.

Volgens Tekege is de 20-jarige dorpeling Alpius Mote door politiekogels omgekomen, twee andere dorpelingen zouden serieus zijn verwond. Uiteindelijk zijn er twee mannen gearresteerd.

 

Schoonveegacties
De oproerpolitie voert regelmatig lukrake acties uit om dorpen 'schoon te vegen', vertelt Tekege. 'Ze hadden scharen bij zich'. De agenten namen verder telefoons in beslag om te kijken welke liedjes er op stonden, aldus de broeder.

West-Papoea is een provincie van Indonesië. Sinds 1969, toen de provincie via een schijnstemming door Indonesië werd verworven, hebben de Papoea's geageerd voor onafhankelijkheid. Met de schoonveegacties probeert de Indonesische politie opstandige Papoea's op te speuren.

 

Dronken mannen
De woordvoerder van de politie bevestigt de twee arrestaties, maar ontkent dat de haarkwestie de aanleiding was voor de schietpartij. 'Op de markt waren veel mannen dronken. Toen de politie hen daarop wees, vielen de beschonken dorpelingen de agenten aan.'

De rust is inmiddels teruggekeerd in Waghete. Wel patrouilleren er nog agenten en soldaten in het dorp. 'De dorpelingen zijn bang om hun huis uit gaan', meldt Vader Tekege.