Volgens de Indonesische autoriteiten zijn de Nederlanders opgepakt omdat ze zonder vergunning aan het werk waren. Het viertal had toestemming om de reis van Nicolaas Jouwe te volgen. Toen Jouwe opeens gedwongen naar Jakarta moest terugkeren, besloten zij te blijven om een demonstratie voor een onafhankelijk Papoea te bekijken.

Na de demonstratie werd Elske Schouten door de politie opgehaald in haar hotelkamer. Op het bureau, waar ze zes uur verbleef, moest ze de foto’s op haar camera wissen. Na verhoor moest ze een verklaring tekenen.

Elske Schouten kreeg van de politie haar paspoort terug en vloog vanochtend terug naar de hoofdstad Jakarta. De andere drie Nederlanders moesten vanochtend terugkomen om hun paspoort op te halen.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) vindt de kwestie „ernstig”, zei hij in een reactie. Hij is ook „verbaasd”. Want hoewel bekend is dat de onafhankelijkheidsdrang op Papoea een gevoelige kwestie is voor de Indonesische autoriteiten, is ook bekend dat Nicolaas Jouwe daar is. „Dan weet je ook dat er zaken naar voren kunnen komen die niet welgevallig kunnen zijn”, zei Verhagen.