Afdrukken

Het viertal werd opgepakt terwijl ze verslag deden van een demonstratie voor onafhankelijkheid.

Voor IKON-journaliste Babette Niemel en haar cameraman en geluidsman betreft het een voorlopige vrijlating, want zij hebben hun paspoorten nog niet terug.

Correspondent Elske Schouten van NRC Handelsblad heeft haar paspoort wel terug. Voor haar is het avontuurlijke hoofdstuk afgesloten.

Voorwaarden

Volgens een woordvoerder van NRC Handelsblad maakt Schouten het goed en kan ze zich weer vrij in de regio bewegen. IKON-journaliste Babette Niemel en haar team moeten woensdag echter terug naar het bureau van de immigratiedienst om verder over de voorwaarden van hun vrijlating te onderhandelen.

Dit zei haar echtgenoot Roel van Broekhoven dinsdag.

Volgens Van Broekhoven heeft zijn vrouw dinsdag van twaalf uur 's middags tot middernacht op het bureau van de immigratiedienst doorgebracht met haar plaatselijke cameraploeg. Ondertussen onderhield hij contact met haar via sms.

Jouwe

Niemel is freelance journalist en was in Papoea bezig met het vervolg op de IKON-documentaire Koning Zonder Land, over Nicolaas Jouwe (85). Hij is oprichter van de organisatie Vrij Papoea en sinds zondag op bezoek in het land.

''Jouwe werd dinsdagochtend onverhoeds uitgenodigd door de president en vertrok daarom naar Jakarta. De Nederlandse journalisten bleven achter. Op het moment dat ze het hotel verlieten, stuitten ze op een demonstratie voor een onafhankelijk Papoea. Mijn vrouw heeft dat gefilmd'', vertelt Van Broekhoven.

Papieren

''Ze heeft wel de officiële papieren om te mogen filmen, maar daarin stond specifiek dat ze Jouwe volgde. Aangezien hij in Jakarta zat hebben de Indonesische autoriteiten dit kennelijk aangegrepen om haar op te kunnen pakken. Ze moesten een schuldbekentenis ondertekenen, maar hebben dit niet gedaan'', aldus Van Broekhoven.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemde de kwestie eerder op de dag ernstig.

© ANP