"Bloedig spoor leidt naar Indonesische leger" PDF Afdrukken

door dr. Greg Poulgrain

Afgelopen zaterdag, bij dageraad, werd in de Indonesische provincie Papoea, op de weg door de bergen in de buurt van de grootste goudmijn ter wereld, de 29-jarige Australische Drew Grant neergeschoten en vermoord.
De politie zei dat het "een geplande operatie door een niet-geïdentificeerde groep ".
De volgende dag sloeg de groep opnieuw toe, nu met gebruik van nog meer kogels, die gelinkt worden met het leger.

Een veiligheidsagent van Freeport werd gedood, evenals een Indonesische politieagent.
Sindsdien hebben meer schietpartijen plaatsgevonden maar zonder doden. Wie zijn deze goedgewapende schutters en is er een reden voor deze moord?

Omdat de schuld voor een vorige gewelddadig incident in 2002 – toen, bijna op dezelfde locatie, een Indonesische en twee Amerikaanse leraren werden gedood – gelegd op West-Papoease separatisten, ontkende de lokale leider van de Beweging Vrij Papoea (OPM), Kelly Kwalik, snel elke betrokkenheid.

Als teken van democratische verandering, worden veiligheidsposten langs de weg nu meer bemand door politieagenten dan door leger personeel.Toch heeft het geresulteerd in enige rivaliteit.

De militaire aanwezigheid is nog steeds alom tegenwoordig in het Freeport gebied en in heel West-Papoea, ook in afgelegen dorpen, als onderdeel van het "territoriale commando" van het leger. Deze erfenis van het Soeharto-tijdperk moet nog worden ingetrokken als onderdeel van de democratisering van de Jakarta regering. Er zijn ongeveer drie keer zo veel meer troepen in West-Papoea dan de 12.500 die officieel vermeld wordt.

Zelfs in 1969 waren er al 16.000 troepen in de provincie, toen de “Act of Free Choice” heeft geleid tot de schoorvoetende erkenning door de Verenigde Naties van de Indonesische soevereiniteit over de voormalige Nederlandse kolonie.

Het Indonesische leger beschouwt illegaal hout en goud in West-Papoea als plundering met weinig aandacht voor de rechten van de West-Papoease bevolking

Demografische gegevens geven blijk van genocide: uit een vergelijking met de mate van bevolkingsgroei in het naburige Papoea-Nieuw-Guinea, waar het bevolkingsaantal al de 7 miljoen nadert, blijkt dat het aantal Papoeas in de Indonesische helft van het eiland eigenlijk
ongeveer 3 ½ miljoen hadden moeten zijn. Het zijn er slechts 1 ¾ miljoen mensen.
De meesten zijn gestorven door ziekte en verwaarlozing, onder het toeziend oog van het leger sinds 1963.

Een dreigende wetsvoorstel van het Amerikaanse Congres maakt hervorming van het leger van cruciaal belang om deze ontwikkeling terug te draaien. Het geeft aan dat - tenzij er sprake is van verbetering – de Act of Free Choice uit 1969 moet worden herzien

Het redactionele commentaar in de Jakarta Post vestigde de aandacht op West Papoea en zegt: "In Oost-Timor, heeft de overheid propaganda-oorlog verloren en uiteindelijk het grondgebied zelf. God verhoede, dat dit het lot van [West] Papoea zou kunnen zijn. "

Slechts dagen nadat Susilo Bambang Yudhoyono - algemeen bekend in bij Indonesië als SBY - werd herkozen, heeft een eenheid van de "speciale eenheden"(Kopassus), die milities stuurt in West-Papoea, in het offensief gegaan.

De schietpartij op de weg naar Freeport is het werk van milities van het Indonesische leger- het zijn, West-Papoeas met baarden, lang haar en uitgerust met leger wapens. In plaats van de traditionele bogen en pijlen, dragen zij M16s, SS1s of AK47s.

Veel milities van het leger bestaan uit leden van de Dani-stam. Een paar jaar geleden ontmoette ik een man van het Indonesische leger, een Dani, blakend van trots omdat hij net terug is van een operatie die leidde tot het feit dat de OPM de schuld kreeg voor het neerschieten van enkele zakenlieden uit Sulawesi.

De schoonmaakactie van het leger die er op volgde eiste het leven van honderden West-Papoea's - mannen, vrouwen en kinderen. Tien dorpen werden tot op de grond toe verbrand De West-Papoease inwoners vluchtten zes maanden lang naar de
bergen, waar velen zijn overleden.

Het trauma dat veroorzaakt wordt door de milities van het leger in West-Papoea is bedoeld als een waarschuwing voor SBY om niet te proberen door te voeren verdere hervorming van de Indonesische veiligheidsdiensten in West-Papoea, die ondanks de nieuwe rol van de politie in de veiligheid van Freeport nog steeds wordt door gedomineerd Kopassus.
SBY heeft – medio vorig jaar - zijn zwager, brigade-generaal Pramono Edhie Wibowo, als chef van Kopassus geïnstalleerd. IndienKopassus in West-Papoea onafhankelijk heeft gehandeld, zijn de schietpartijen meer dan een waarschuwing voor SBY om de hervorming van het leger te beperken; zo niet, heeft zij in muiterij gehandeld.

De vooruitzichten voor SBY lijken somber: tenzij hij de wurggreep van het leger op West-Papoea - die heeft geleid tot het mislukken van de "speciale autonomie" in de provincie kan losmaken - en een einde maakt aan de maffia-achtige moorden en schendingen van de mensenrechten, zal het Westen misschien, en met name het Amerikaanse Congres, als zodanig handelend optreden.

Dr. Greg Poulgrain is een Indonesie specialist die in 1978 West Papoea heeft bezocht en daarna vaak is teruggegaan.