Leiders Dewan Adat Papua opgepakt PDF Afdrukken

Van 15 tot 17 oktober hielden inheemsen over heel West-Papua demonstraties ter ondersteuning van de International Parliamentarians for West-Papua (IPWP).

International Parliamentarians for West-Papua

Groot-Brittannië startte op 15 oktober de IPWP, onder leiding van invloedrijke parlementariers van over de hele wereld, om een campagne te voeren voor de vrijheid van het volk van West-Papua. West-Papua heeft al 40 jaar onder het juk van Indonesie moeten leven. Net als Maluku is West-Papua van mening dat ze niet behoren tot het aziatische maar juist het melanesische ras.

De Inheemse bevolking van West-Papua wil dat de Verenigde Naties de 'Act of Free Choice' van 1969 opnieuw bekijkt. Deze internationale referendum is niet vertegenwoordigend omdat Indonesië 800.000 oorspronkelijke bewoners niet liet meedoen aan de volksraadpleging, welke toch een voorwaarde is volgens Internationale gewoonten.
Met een leidraad voor politici over de hele wereld moet er een route komen tegen de illegale en onrechtvaardige Indonesische bezetting.

Opgepakt en verhoord

Tijdens de demonstratie in Jayapura werden Forkorus Yaboisebut en Leonard Imbiri, beiden voorzitters van Dewan Adat Papua, opgepakt en verhoord door de lokale politie. Met hun werd ook de leider van de demonstratie, Buchtar Tabuni opgepakt.

Leonard Imbiri van Dewan Adat Papua (2e van rechts) Mevr. Sahureka van Bangsa Adat Alifuru (L) hier op Archiefbeeld

De politie beschuldigde de leiders ervan de Inheemse bevolking op 9 augustus 2008 te hebben uitgelokt tot ordeverstoring. Op 9 augustus wordt de door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale dag voor de Inheemse volkeren gevierd.

Reactie Indonesië op IPWP

Met de nieuwe IPWP is de situatie in de West-Papua verslechtert, in reactie op deze lancering stuurde Indonesië 10.000 militairen naar West-Papua. Politie en leger terroriseren en intimideren de oorspronkelijke bewoners, en zijn internationale media en organisaties niet welkom in West-Papua.